вторник, 7 октомври 2014 г.

Ако нямате алтернатива на Борисов за премиер, назначете Трайков за министър на икономиката

Ще ми се да вярвам, че очевидните неразбирателства в Реформаторския блок са причинени от настоящите им опити да изготвят силна стратегия за предстоящите преговори с ГЕРБ. Те, при всички положения ще са трудни - от една страна имаме съюз на силни индивиди, които се опитват да запазят добрия тон, от другата седи лидерска партия, в която променливите мнения на Борисов, нерядко поставят подчинените му (!) в непредсказуеми ситуации.

Ултиматумът Бойко Борисов да не е премиер, веднага беше контриран от въпроса "А кой друг да е премиер?". И наистина, твърдоглавието в случая не е подплатено нито от изборните резултати, нито демонстрира разбиране на културата и структурата на ГЕРБ. Разбира се, голяма част от гласувалите за РБ ще се възхитят от последователността на Радан Кънев, но в политиката консенсусът стои по-напред.


Въпросът сега е, как хем да спазим принципите си и да не лъжем избирателите, хем в същото време да предотвратим управление на ГЕРБ и ДПС, което започва да изглежда все по-вероятно. Меглена Кунева донякъде напипва правилния път, предлагайки силна женска фигура от ГЕРБ за премиер. Така, поне пред феновете на ДБГ, ще може да се използва феминистката полемика. За съжаление, Бойко Борисов се е изграждал в среда, в която жената може да бъде началник, само ако ти е майка. Да не говорим, че жените в партията му, очеивдно са подчинени на сексапила му и надали биха се опитали да изпълняват самостоятелно премиерските си задължения. Дори каменната Цачева би изтръпнала малко при целувка от "нейния председател".

Оттук следва, че по време на преговорите, Реформаторите, ще трябва да използват максимално близостта си с ГЕРБ и фактът, че ако ЕНП едновременно управлява и опозиционерства, митът за дясното правителство ще бъде, ако не разбит, то поне сериозно разклатен. Бойко Борисов знае това.

Вместо да отговарят на въпроса "А кой друг да е премиер?" със "Само не ти", РБ ще трябва да даде контра-предложение, на което Борисов не може да откаже. Или ако откаже, да се компрометира допълнително.

Такова предложение би било "Ако Бойко Борисов ще е премиер с нашата подкрепа, то тогава нека Трайчо Трайков да е министър на икономиката с подкрепата на ГЕРБ". Чисто излизане от ситуацията! Борисов не понася Трайков, за него това е човек, който играе против отбора, който не се съобразява с парадигмите на Партията. Освен това е възпитан и интелигентен...

С такова предложение, РБ ще получат силен ресор, управляван от човек с експертиза и опит като министър, вече сърбал попарата на Борисов и неподатлив на "харизмата" и категоричността му. 

Или ще получат още един отказ за съставяне на правителство, с което съвсем чисто ще могат да задействат полемиката за обвързаността на ГЕРБ с олигархията, ДПС, руснаците, турците и който още решат, че застрашава развитието на България. 

Положителното във втория случай, е че ще докажат на избирателите липсата на дясно политическо и консенсусно мислене в ГЕРБ. Което ще се отплати в по-късен момент, когато настоящият парламент започне да се разпада по една или друга причина.

Ако пък случайно Борисов се поддаде на подобна провокация и се съгласи, Реформаторите ще могат спокойно да заявят, че въпреки нарушеното обещание, поне са отнели икономическите лостове на олигархията. А и ще изглеждат достойно в очите на избирателите си, защото ще са си спечелили ресор, по който имат експертиза, а не са подкрепили правителството в замяна на управление на културата и образованието, да речем. (Не че Културата и Образованието не са важни, но нека не се заблуждаваме, че в кабинет на Борисов това ще са силни министерства!)

А самият Трайков, освен професионалните си качества, носи със себе си и няколко допълнителни плюса за имиджа на Реформаторския блок. 

Първо, представител на гражданската квота е, което автоматично подчертава значимостта на избирателите и гражданите в политиката на РБ.

Не е човек нито на Кунева, нито на Костов, което би следвало да намали вътрешните търкания в блока. 

Знае много добре какво да очаква от ГЕРБ и с немалката парламентарна подкрепа, която ще има, ще има достатъчно възможности да им се противпоставя.

И не на последно място, не беше избран за депутат, следователно Реформаторите няма да се лишат от някое от силните си лица в парламента, като го изпратят в правителството.

Крайно време е "индивидите" в РБ заедно да покажат, че освен възпитано да се съгласяват и подчиняват на мускулите, могат да поставят реалистични, но и амбициозни условия. И имат достатъчно самочуствие от изборния си резултат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар