сряда, 22 октомври 2014 г.

Мартине, прощавам ти

Мартин Карбовски страда. От два дни големият журналист, "изобличил" толкова много неправди и несгоди на Прехода, сякаш се е събудил и осъзнал къде точно живее. „Телевизията отива в ръцете на Пеевски“, мелодраматично обявява той в статуса си във Фейсбук в неделя. В понеделник, в интервю за „Капитал“ казва, „Не мога да съм сигурен [чия собственост е TV7], напоследък процесите у нас са като лоши новини, които научаваш на гробищата - става ти все едно.



Мартине, прощавай, но не мога да повярвам, че именно ти си последният човек, който разбира за кого работи тази телевизия през последните пет години. Смешно е да ни убеждаваш, че досега не си знаел с кого и в какво се забъркваш през 2013-та, когато напук на всички договори и пазарни правила смени имената на предаванията си и честотата, на която работиш. Безумно е да говориш, че от 2010-та не си прочел един вестник, една статия в интернет, и не си наясно с медийния пазар в България.

Да го кажем в твой стил, „Не очаквай като настъпиш лайно, след теб да растат цветя.“ Когато настъпиш лайно, Карбовски, трябва да си избършеш обувката, да се извиниш на всички, които са те усетили, че смърдиш, и след това да си гледаш по-внимателно в краката, ако искаш да продължиш напред.

Пиша това , Мартине, защото ти си един от символите на нашето поколение и страдам, когато по толкова грозен начин опитваш да пикаеш върху нас. Като че ли напълно забрави добрите години на „Егоист“, когато ние бяхме твоите единствени фенове. Тогава текстовете ти бяха модерни, разбираеми и донякъде ни обясняваха какво става в България.

Помня също социалните ти експерименти, публикувани онлайн в зората на българския интернет. Въпреки че не бих се престарал да ровя из Гугъл в момента, за да ги чета отново. Всъщност тогава ти простих, затова че колкото и смел да изглеждаше в тийнейджърското ми съзнание, не посмя да забиеш иглата в ръката си. Тогава осъзнах, че за всичко си има граници.

И като че ли точно тогава образът на Мартин Карбовски се промени. Сякаш тогава той откри жълтото, откри скандала и реши, че ако сам не може да прекрачи границата, ще направи всичко възможно да се подиграе  с тези, които са го направили. Сякаш бе сменен от една свиня, която с удоволствие ровеше из боклука на българското общество и се хранеше с помията, изхвърлена от всички нас. Хора, живеещи в канавки, изнасилвачи, убийци, цигани и откровени идиоти, готови да повръщат и преглъщат, само и само да получат малко близост и блясък от насочения обектив. Не знам какво точно целеше, но грозния бълвоч, с който ни заливаше ежеседмично явно плискаше повече наобратно и за последните няколго години трайно покри образа на Мартин Карбовски.

А това, което сам си причини през последните два дни е по-грозно от всичко, което някога е показвал за героите си. Унижението да се правиш на неразбрал наистина е по-долно от унижението просто да не си разбрал. Да загубиш е по-тъпо от това да нямаш. И понеже журналистическият ти талант е безспорен, Мартине, няма как сега, когато се опитваш да се измиеш от лайната, в които сам с удоволствие се въргаля толкова дълго, да не кажем това – вместо да ни разочароваш още повече със свинския си характер, излез и просто кажи „Простете, осрах се!"

Защото ако поискаш прошка, може и да я получиш. В това отношение човекът винаги ще стои по-горе от свинята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар